Nuždić: Sud BiH popustio pod pritiskom bošnjačkih zahtjeva

Sud BiH nije se vodio načelima zakonitosti, već je popustio pod pritiskom bošnjačkih zahtjeva kada je odbio prijedlog za pritvor nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

– Time je poslata jasna poruka kakav se epilog ovog nakaradnog procesa uopšte može očekivati i ovo je samo još jedno poniženje srpskih žrtva i njihovih porodica – rekao je Nuždić.

On kaže da je apsolutno maknut fokus sa žrtava i cjelokuopna pažnja usmjerena na suđenje u ovom predmetu koje je dovedeno do apsurda i pretvorilo se u svojevrstan skandal.

Prema njegovim riječima, u svakoj normalnoj državi potpunu sudsku zaštitu imaju žrtve, samo u BiH sudska zaštita je ekskluzivno pravo zločinaca da dobiju apsolutni komfor od pravosudnih institucija, konkretno u ovom slučaju Suda BiH.

Nuždić je naveo da ovo nije ništa novo kada je riječ o Sudu BiH već samo nastavak prakse Haškog tribunala, odnosno politika koje su kao jedine krivce za sva dešavanja u bivšoj Јugoslaviji okrivili Srbe prije nego što je rat počeo.

– Sve ovo samo govori u prilog tome o kakvoj je državi i sudu ovdje riječ – rekao je Nuždić za Srnu.

Sud BiH odbio je kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, kojeg optužnica tereti za ratni zločin nad srpskim civilima.

Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske sudi se za stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u Zapadnoj Krajini 1995. godine.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu