Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovalo oko 30.000 građana

Centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini prisustvovalo je oko 30.000 građana, rečeno je Srni iz MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a navode da je u Spomen-područje “Donja Gradina” stiglo oko 400 autobusa iz svih krajeva Republike Srpske.

Brojni ljudi su se pješke kretali prema Spomen-području jer je bila stvorena kilometarska kolona autobusa i automobila.

Ministarstvo posvjete i kulture Republike Srpske ove godine je prvi put organizovalo odlazak učenika osnovnih i srednjih škola na centralno obilježavanje Dana sjećanja.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini obilježavaju zajedno Srpska i Srbija.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja NDH.

Podijeli objavu