Obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije; Ubijanje civila i izbjeglica nije pobjeda

U Gradišci je obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji “Bljesak”, u kojoj je poginulo 283 ljudi srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među njima 56 žena i 11 djece do 14 godina.

Kod Spomen-obilježja poginulim srpskim civilima i vojnicima iz Zapadne Slavonije, služen je parastos i položeni vijenci.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je izjavio da ubijanje civila i granatiranje izbjegličkih kolona ne može biti pobjeda, kako to predstavlja druga strana dok se Srbi sjećaju svojih poginulih.

Dodik je podsjetio da sve dok se Srbi sjećaju svojih poginulih u ratovima devedesetih godina, na drugoj strani te akcije slave kao pobjedu.

– Ne može pobjeda biti ubijanje civila na kućnom pragu kao ni granatiranje izbjegličkih kolona – rekao je Dodik danas u Gradišci gdje je prisustvovao obilježavanju 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji “Bljesak”.

On je podsjetio da se i u Srbiji sjećaju ovog stradalničkog datuma, te da se tim povodom jutros čuo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao i da će se regulisati status pripadnika Vojske Republike Srpska Krajine.

Srbi moraju i dalje da se bore za istinu i pravdu i jasno kažu da su slobodarski narod koji se kroz cijelu svoju istoriju borio za slobodu, očuvanje svog identiteta i opstanak na prostorima na kojima vijekovima živi, poručio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić nakon obilježavanja 28 godina od egodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Hrvatske snage prvog maja 1995. godine napale su teritoriju zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija i izvršile etničko čišćenje Srba. Protjerano je 15 hiljada Srba. Za ove zločine, do danas, niko nije odgovarao.

Podijeli objavu