Odalović: Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da postoje informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice na Kosovu i Metohiji o kojoj se godinama ćuti.

“Ako prištinska strana pokaže spremnost da implementira ono što je potpisala u oblasti nestalih lica, vrlo brzo ući ćemo u nastavak porcesa i krenuti da radimo na terenu i pretražujemo lokacije”, rekao je Odalović.

On je istakao da je velika stvar u toj oblasti dogovorena, a to je da se deblokira proces, te podsjetio da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti blokirao proces prije dvije godine u Briselu.

“Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice, a da se o njoj godinama ćuti, ona se ne pretražuje. To je važna stvar od celog ovog procesa”, rekao je Odalović jutros za RTS.

On je naveo da će biti formirana zajednička komisija na čijem bi čelu trebalo da bude EU, sa predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, koji inače predsjedava radnom grupom za nestala lica.

“To će biti dodatna podrška, jer nam vetar u leđa treba zbog ogromnog broja arhiva koji su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da budu dostupni Prištini i Beogradu, da u njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama”, rekao je Odalović.

On je napomenu da porodice imaju značajniju ulogu u ovom procesu.

“Predsednik /Srbije Aleksandar/Vučić je u Brisleu rekao da nam treba 24 sata od prijave lokacije o postojanju grobnice – mi ćemo biti na lokaciji. Pozvaćemo Prištinu da bude sa nama, da uradimo to transparentno”, zaključio je Odalović.

U Briselu su 2. maja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti prihvatili Deklaraciju o nestalima, kojom su se, između ostalog, obavezali da osiguraju puno sprovođenje obaveza kada se radi o pitanju nestalih lica, te da blisko sarađuju na pronalaženju grobnica i daljim iskopavanjima.

Izvor: SRNA/ Foto: Beta

Podijeli objavu