Oglasio se Ustavni sud BiH o zaključku Parlamenta Srpske

Ustavni sud BiH oglasio se danas saopštenjem povodom zaključka usvojenog na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine kojim se poziva sudija iz reda srpskog naroda da se povuče iz ovog suda.

Ustavni sud BiH osudio je, kako je navedeno, neustavno djelovanje NSRS, koje smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost ovog suda.

U saopštenju se navodi da samo Ustavni sud BiH može donositi propise i opšte akte koji se tiču njegovog rada i uloge utvrđene Ustavom BiH.

– Iz svega ovoga proizlazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sistemu BiH uživa potpunu samostalnost i nezavisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav BiH. Slijedeći navedeno, ističemo da NSRS za takvo djelovanje nema bilo kakvo uporište u Ustavu – ističe se u saopštenju.

Iz Ustavnog suda navode da nema osnova ni u jednoj odredbi Ustava BiH, pa ni entiteta, ni bilo kojeg zakona u BiH, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija ovog suda.

– U odnosu na poziv na ostavku člana Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, podsjećamo da svaki član ovog suda prije preuzimanja dužnosti daje svečanu izjavu kojom se obavezuje da će se u vršenju svoje dužnosti sudije pridržavati Ustava i zakona BiH i da će dužnost vršiti savjesno i nepristrasno i to isključivo u ličnom svojstvu – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ustavni sud BiH podržava sav dosadašnji rad i profesionalizam u radu Kneževića i u potpunosti ga podržava u, kako navode, ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neosnovano izložen.

– Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom uticaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom BiH i njegovim načelima. Navedeno djelovanje u svakom smislu utiče na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava koja je osnovni temelj svakog demokratskog društva, kojem teži i BiH na putu ka Evropskoj uniji – navodi se u saopštenju.

Iz Ustavnog suda BiH naveli su da se Knežević trenutno nalazi na opravdanom odsustvu-bolovanju i da Sud u tim okolnostima nije u mogućnosti da zakazaže i održi planiranu plenarnu sjednicu krajem maja.

Podijeli objavu