Okrugli sto o osiromašenom uranijumu

Istraživački centar Banjaluka organizuje u subotu, 13. maja, u Banjaluci okrugli sto o posljedicama /zlo/upotrebe osiromašenog uranijuma po građane u Republici Srpskoj.

Municija sa osiromašenim uranijumom je prvi put upotrijebljena krajem 20. vijeka protiv Iraka 1991. godine, zatim u bombardovanju Srba u Republici Srpskoj 1994/95. godine, te prilikom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Ogroman broj stručnjaka danas saglasan je u tome da će, kada se upotrebljava osiromašeni uranijum, i učesnici u borbama na zemlji i njihove mete sasvim sigurno oboljeti od dugotrajne radijacijske bolesti što vodi prijevremenoj smrti, naveli su iz Istraživačkog centra.

Takođe, većina smatra da su upravo naknadni zdravstveni rizici veći od neposrednih, jer osiromašeni uranijum može da ugrozi ljude kroz lanac ishrane, poslije dužeg ili kraćeg perioda kruženja u zemljištu, vodi, biljnom i životinjskom svijetu.

Posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom na ljudsko zdravlje prenose se preko potomstva na više od 60 generacija.

Činjenica je da je pred italijanskim sudovima do sada doneseno više stotina pravosnažnih presuda po tužbama i u korist italijanskih vojnika oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj – BiH bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Istraživački centar navodi da je prvi slučaj bio upravo povezan sa napadima na Vojsku Republike Srpske, kada su se italijanski vojnici vratili u Italiju i poslije šest mjeseci oboljeli od kancera, upravo kao posljedice boravka na teritoriji koja je bombardovana osiromašenim uranijumom.

“Istovremeno, stanovnici Hadžića, koji su doživjeli napade NATO snaga na položaje Vojske Republike Srpske, nisu imali pojma sa kakvom se opasnošću susreću te su čak municiju sa osiromašenim uranijem sakupljali i držali u kućama kao suvenire”, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju, u Srbiji su NATO snage tužili pojedini građani koji su oboljeli od kancera ili porodice onih koji su preminuli od te bolesti nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma koji je korišćen u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Okrugli sto biće održan u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, a izjave za novinare su planirane u 10.00 časova.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu