Opadanje vodostaja svih glavnih vodotoka u Srpskoj; Sava u blagom porastu

Zabilježeno je osjetno opadanje vodostaja svih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj, osim rijeke Save koja je u blagom porastu na svim vodomjernim stanicama (Gradiška, Srbac, Rača), zbog protoka vodenog talasa iz Slovenije i Hrvatske i pritoka Save na našem području, saopšteno je iz Voda Srpske.

– Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 721 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava (700 centimetara). Preventivno su, prema ranijim rješenjima Јavne ustanove “Vode Srpske”, trenutno i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni, i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni – navode iz ove ustanove.

Dodaju da je u Novom Gradu izmjeren vodostaj rijeke Une od 389 centimetara, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9:00 časova (462 centimetara).

Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Une.

Kako kažu iz “Voda Srpske” u Prijedoru je izmjeren vodostaj rijeke Sane od 297 centimetara, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9:00 časova (367 centimetara). Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Sane.

– Zabilježeno je i opadanje i stabilizacija vodostaja i drugih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj: Vrbas, Bosna, Drina i Trebišnjica sa pritokama, osim rijeke Save gdje se i u narednih dva do tri dana očekuju povišeni vodostaji zbog prolaska vodenog talasa – zaključuju oni.

Podijeli objavu