Opravdano donošenje zakona kojim se ne priznaju odluke Ustavnog suda BiH

Nakon što Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor na zahtjev iz Republike Srpske da danas do 12.00 časova povuče spornu odluku o brisanju člana 39 pravilnika tog suda, iz Republike Srpske najavljeno je održavanje sjednice Parlamenta na kojoj bi trebalo da bude usvojen zakon o neprimjenjivanju odluka tog suda na prostoru Srpske. Predstavnici Srpske poručuju da je sasvim opravdano donošenje zakona kojim se ne priznaju nelegalne i nelegitimne odluke Ustavnog suda BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić ocijenio je ispravnom svaku narednu aktivnost Narodne skupštine Republike Srpske po pitanju nereagovanja na ultimatum koji je dat Ustavnom sudu BiH zbog neustavne odluke koju je donio.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NSRS Kostadin Vasić rekao je da će Parlament Srpske na predstojećoj posebnoj sjednici adekvatno odgovoriti na nezakonite odluke Ustavnog suda BiH koje se više ne mogu tolerisati.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac poručio je da Republika Srpska neće pristati na rušenje pravnog i ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da će NSRS donijeti zakon koji će definisati da ne važe odluke nelegalnog i nelegitimnog suda na teritoriji Srpske.

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić rekao je da odluke Ustavnog suda BiH predstavljaju nastavak urušavanja i derogiranja značaja institucija Republike Srpske, a na posebnoj sjednici Parlamenta Srpske o ovome pitanju potrebno je postići apsolutno srpsko jedinstvo.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da danas do 12.00 časova povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Za ponedjeljak je zakazana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Srpske na kojoj bi trebalo da bude utvrđen termin i dnevni red posebne sjednice.

Podijeli objavu