Ostojić: Pravosudni sistem se ruga srpskim žrtvama

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da se oslobađajućom presudom Samiru Bejtiću za zločine na Kazanima pravosudni sistem ruga srpskim žrtvama.

Time se, istakao je Ostojić, potvrđuje teza da samo za ubijene Srbe u BiH pravda nije dostižna.

On je istakao da je u pitanju selektivan pristup i pravdom i da se pokušava u djelo sprovesti davno zacrtani cilj da su Srbi na prostoru na kome su vijekovima živjeli bili agresori, a druga dva naroda žrtve te agresije.

– Pravosudni sistem u BiH je ustanovljen da samo sudi Srbima, te da ih osuđuje na višegodišnje kazne, a da pripadnike druga dva naroda oslobađa svih optužbi – rekao je Ostojić Srni.

Prema njegovim riječima, ovaj slučaj je dokaz da apsurdna državna tvorevina ne može imati objektivan, nepristrasan i pravičan pravosudni sistem, već sistem koji je suprotnost svemu.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH potvrdilo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen nad Srbima na Kazanima.

U optužnici se navodi da je Bejtić, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH, 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Јovanovića, nakon čega ih je sa grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih ubili.

Optužen je bio i da je, između ostalog, 25. decembra 1992. ubio Zorana Vučurevića na Kazanima.

 

Izvor: SRNA/ FOTO: RTRS

Podijeli objavu