Oštre reakcije iz Srpske na najavljenu kampanju OHR-a: Na pitanju imovine nema ustupaka

Iz Republike Srpske oštra reagovanja na najavljenu medijsku kampanju OHR-a “o važnosti rješavanja pitanja državne imovine”. Poručuju da na pitanju imovine ne može biti ustupaka i da je nadležnost Srpske u ovoj oblasti jedna od najvažnijih.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica poručio je da je moguće da se OHR, zajedno sa američkom i britanskom ambasadom, Ustavnim sudom BiH i dijelom pravosuđa, kojeg kontrolišu, sprema niz koordinisanih aktivnosti na jesen kako bi pokušali da “disciplinuju” Republiku Srpsku prisile njene vlasti prihvatile diktat sile, a oštrica narodnog protesta otupe.

– Poraženi smo tek onda kad prihvatimo tuđe laži i stranu okupaciju – poručio je Mazalica.

Srpska demokratska stranka priprema deklaraciju o zaštiti državne imovine Republike Srpske, koja će biti predložena na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine Srpske, najavio je vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević.

– Državna imovina BiH se poistovjećuje sa pojmom opšte dobro u javnoj upotrebi ili javnom imovinom, što je pogrešno. Ne može se poistovijetiti opšte dobro u javnoj upotrebi sa državnom imovinom koja je nastala sukcesijom bivše države, a koja služi institucijama BiH za njeno funkcionisanje – pojasnio je Miličević.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da velikobošnjačka politika insistira na tome da je BiH navodno vlasnik zemlje kako bi blokirali razvoj lokalnih samouprava i Republike Srpske, te istakao da OHR nema pravo da donosi odluke koje se tiču nadležnosti domaćih nivoa vlasti.

– On može da prati implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da razgovara sa lokalnim vlastima kako implementirati mirovni sporazum, ali nema prava da donosi odluke u meritumu koje se tiču nadležnosti BiH, Republike Srpske, FBiH i opština – naveo je Radanović.

OHR je na svojoj internet stranici naveo da će za reklamiranje potrošiti skoro 68.000 KM.

Na OHR-ovoj internet stranici je kompanijama/agencijama već upućen poziv da dostave medijski plan.

Naveli su uslove poziva, a plan je da se reklame emituju i na tri javna servisa (BHT1, FTV i RTRS) te dvije privatne televizijske stanice (BN i Nova).

Naglasili su da svoje poruke već plasiraju na nekim od istaknutih televizijskih kuća, ali nisu precizirali na kojima, te da su spremni za promjenu izbora medija ako im se za to ponude argumentovani razlozi.

Osim toga, OHR-ov plan je da “važnost rješavanja državne imovine” reklamira i na Guglu, Fejsbuku, Instagramu i Јutjubu.

Međutim, kako su ukazali, fokus treba biti na onima koji ne prate toliko redovno sadržaje koji se plasiraju preko mobitlnih telefona ili računara, pa su tako manje izloženi reklamama na društvenim mrežama.

OHR-ove reklame će se emitovati od 1. jula do 31. avgusta ove godine.

Podijeli objavu