Otac dječaka negirao djelo, predložen pritvor

Otac maloljetnog dječaka izvršioca masovnog ubistva u školi u Beogradu Vladimir K. /47/ saslušan je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje će predložiti nadležnom sudiji da mu odredi pritvor.

Iz Višeg javnog tužilaštva saopšteno je da je osumnjičeni, koji je saslušan zbog sumnje da je izvršio teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti, negirao izvršenje ovog krivičnog djela i detaljno iznio odbranu.

Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da mu odredi pritvor da ne bi uticao na svjedoke, ponovio krivično djelo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom.

On je svog sina vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, Vladimir K., kako se sumnja, nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije, kako ne bi moglo doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Zbog svega ovog, sumnja se da je 3. maja njegov sin K.K uspio da dođe u posjed pištolja marke “ce-ze šadou” /CZ Shadow/, kalibra devet puta 19 milimetara i pištolja marke “ruger MK” /Ruger MK/ kalibra 22 milimetra LR za koje osumnjičeni Vladimir K. posjeduje dozvole nadležnog organa.

To oružje se, kako se navodi u saopštenju, nalazilo u nepravilno obezbijeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dijete je oružje i municiju ponijelo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, koju inače pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

U saopštenju se podsjeća da maljetni K.K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života i smješten je, radi opservacije, u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i omladinu.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu