Otvorena izložba povodom 80 godina od smrti Jovana Dučića

U Doboju je večeras otvorena izložba “Srce se svetoj reči otvori” povodom 80 godina od smrti srpskog pjesnika i diplomate Jovana Dučića.

Autor izložbe bibliotekar Anica Marić rekla je novinarima da je u Narodnoj biblioteci predstavljen Dučićev književni i diplomatski rad na 20 panoa i 12 izložbenih vitrina.

“Predstavljena je i jedna knjiga njegovih sabranih djela. To je treća i četvrta knjiga iz ciklusa `Carski soneti` i `Plave legende` i izdanje putničkih pisama gradova i himera koju je objavio u izdanju Srpske književne zadruge 1940. godine”, izjavila je Marićeva.

Ona je pojasnila da naziv izložbe “Srce se svetoj reči otvori”, nosi po stihu koji je Dučić u pjesmi “Kob” posvetio pjesniku i diplomati Milanu Rakiću povodom njegove smrti.

Bibliotekar Tanja Daničić, koja u dobojskoj biblioteci od 1996. godine, rekla je da se danas slabo čitaju Dučićeva djela, između ostalog, jer više nisu uvrštena u obaveznu školsku lektiru.

Ona je istakla da uprkos tome, bibliotekari i dalje nisu zaboravili na kojoj polici stoje Dučićeve knjige, od kojih je izdvojila one prozne.

Direktor Narodne biblioteke Vukosava Sofrenić pozvala je građane da posjete izložbu i upoznaju se sa nekim novim detaljima iz života Jovana Dučića.

Izložbu je organizovala Narodna bilioteka u Doboju.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu