Otvorena knjiga žalosti; Srpska uz Srbiju

I u Republici Srpskoj i BiH Dan žalosti u znak solidarnosti sa porodicama stradalih u tragičnom događaju u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Prema zaključku Vlade Srpske, zastave na republičkim institucijama spuštene na pola koplja, sve manifestacije kulture otkazane, a sportske prilagođene datom trenutku. I Savjet ministara sinoć je donio odluku da danas u BiH bude Dan žalosti.

U Generalnom konzulatu u Banjaluci i konzularnoj kancelariji u Trebinju otvorene su knjige žalosti. I građani Doboja upisuju se u knjigu žalosti.

U knjigu žalosti povodom ubistava djece koja su se desila u Srbiji, upisala se i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cijanović u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

– Ovo je velika tuga za one koji su izgubili članove svojih porodica, posebno kada se zna kako je do toga došlo. Ovo zahtijeva širu aktivnost cjelokupnog društva, a tu mislim na porodice, škole i institucije – rekla je Cvijanovićeva.

U Konzularnoj kancelariji Ambasade Republike Srbije u Trebinju od jutros je otvorena knjiga žalosti, povodom stradanja osmoro djece i radnika u beogradskoj osnovnoj školi. U knjigu su se, između ostalih, upisali, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada saradnicima.

– Nešto moramo uraditi kao društvo. Treba da se zabrinemo i razmišljamo o tome na koji način određene mreže treba da se ukinu. Potrebno je razgovarati o problemima, o tome da li ustanove rade kako treba, koje treba da povedu računa o određenim ljudima koji razmišljaju drugačije – rekao je Ćurić nakon upisivanja u knjigu žalosti.

I građani Doboja upisuju se u knjigu žalosti.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog služen je pomen za učenike koji su stradali u pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladimir Ribnik” u Beogradu.

Učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Istočna Ilidža zapalili su svijeće i odali počast stradalim učenicima vidno potreseni zbog tragičnog događaja.

Svi građani koji žele mogu da se upišu u knjigu žalosti, do 7. maja u Predstvništvima konzulata Republike Srbije.

Podijeli objavu