Peking protestuje zbog saopštenja o Kini

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas snažan protest zbog saopštenja koje su lideri Grupe sedam /G7/ objavili u vezi sa Pekingom na samitu u Japanu.

Ranije tokom dana, lideri G7 objavili su konačno saopštenje na samitu u Hirošimi, u kojem se, između ostalog, pominje Kina. Oni su posebno izrazili zabrinutost zbog Tajvana, Južnog kineskog mora, kineske “netržišne politike i prakse” i situacije sa ljudskim pravima.

“Bez obzira na ozbiljnu zabrinutost Kine, Grupa sedam insistira na manipulisanju pitanjima vezanim za Kinu, blaćenju i napadu na Kinu i nasilnom miješanju u unutrašnje stvari Kine. Kina je izrazila snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje ovome i ozbiljno je to naglasila organizatoru samita Japanu i drugim relevantnim stranama”, saopštilo je Ministarstvo.

Peking je ukazao i na neusklađenost između izjava G7 o miru i stabilnosti i akcija ove organizacije, za koje je rekao da “ometaju međunarodni mir, nanose štetu regionalnoj stabilnosti i sprečavaju razvoj drugih zemalja”.

Izvor: SRNA/ Foto AP/Tanjug

Podijeli objavu