Perišić: Srpska spremna na otpor

Profesor geopolitike Srđan Perišić izjavio je da posljednja odluka Ustavnog suda BiH predstavlja još jedan državni udar i da nema sumnje da će taj sud, bez srpskih sudija, u narednom periodu donositi štetne odluke jer se na njega snažno oslanja zapadni faktor, ali je Srpska spremna na otpor.

Perišić je naglasio da Republika Srpska neće “lomiti stvar” nego će to svojim potezima činiti Zapad, ali da Srpska ima svoje odgovore, prenosi Srna.

On je istakao da će Ustavni sud Republike Srpske sigurno pokrenuti svoje procedure, kao i donošenje novog ustava Srpske, ali da će Srpska u svojim odlukama ići korak po korak.

– Kada Republika Srpska donese novi ustav, on neće biti formulisan tako da proglašava nezavisnost nego će ostaviti prostor za dijalog sa Hrvatima i Bošnjacima, a koji se i dalje čvrsto drže Vašingtona i nemaju svoju politiku – rekao je Perišić.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH proteklih godina učinio više mini državnih udara i sada prelazi u novu fazu da donosi odluke mimo prisustva srpskih sudija.

Taj sud je, podsjetio je on, i do sada isključivao iz rada srpski narod preglasavanjem, ali sada prelazi na nov način da im nije bitno da li su sudije iz Republike Srpske uopšte prisutne.

– Zapadni faktor se sada snažno oslanja na Ustavni sud BiH i preko njega pokušava da ukine konstitutivnost naroda, pa će uz oslanjanje na takozvanog visokog predstavnika vjerovatno nastaviti da djeluje, pošto Zapad ne može da utiče direktno na Republiku Srpsku pritiscima, prijetnjama i sankcijama, već to čini preko Ustavnog suda BiH i takozvanog visokog predstavnika – rekao je Perišić.

Ustavni sud BiH saopštio je početkom ove sedmice da je izbrisao odredbu u Pravilu o svom radu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predstavnici vlasti Republike zatražili su u utorak, 20. juna, da Ustavni sud BiH do danas ukine tu odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

– Tražimo da do petka u 12.00 časova poništi svoju odluku i vrati je na odluku od prije. Tražimo da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH – rekao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima institucija Srpske i liderima partija.

 

Autor: Srna

Podijeli objavu