Petković: Kurti htio da zapali cijeli region

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas na sastanku sa ambasadorima Njemačke i Francuske, Anke Kondar i Pjerom Košarom, da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izazivanjem krize na sjeveru Kosmeta htio da zapali ne samo taj prostor, već i da u sukobe uvuče cijeli region.

Upoznavši sagovornike o situaciji na Kosovu i Metohiji nakon jučerašnje eskalacije nasilja na sjeveru, Petković je naglasio da je sve što se dešavalo direktna posljedica niza jednostranih poteza Prištine na koje Beograd konstantno upozorava, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da je sve što se dogodilo juče moglo da se izbjegne da je Kfor ispunio svoj mandat i da je u petak, 26. maja, spriječio nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, kao i pripadnike specijalne policije, da zauzmu srpske objekte na sjeveru.

“Lažni gradonačelnici moraju da napuste te objekte, jer tu nemaju šta da rade, kao što Kurtijevi specijalci nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije”, naglasio je Petković.

On je poručio da su Srbi odlučni da brane svoje pravo na ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji i da će Beograd zajedno sa njima nastaviti da se zalaže za očuvanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini i regionu.

“Od toga su nas jučerašnji događaji, izazvani jednostranim potezima Prištine i nasiljem nad srpskim stanovništvom, ozbiljno udaljili”, zaključio je Petković.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu