Petković: Kurti nije nadležan da nešto dozvoljava ili ne u vezi sa ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije nadležan da nešto dozvoljava ili ne kada je riječ o Zajednici srpskih opština /ZSO/ jer su njene nadležnosti i način na koji treba da bude formirana definisani kroz četiri briselska sporazuma.

– Tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost – rekao je Petković reagujući na izjavu Kurtija da nije vidio nacrt statuta ZSO koji će biti predstavljen u Briselu, ali da smatra da je taj dokument trebalo da bude predstavljen prvo njemu.

On smatra da Kurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu ili se pravi da ne razumije šta je u njima napisano.

– Njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše. Sve ostalo je samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan – rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, Kurti ima očiglednu namjeru da nasiljem i jednostranim djelovanjem suštinski promijeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim, saopšteno je iz Kancelarije.

– Neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti! Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena – poručio je Petković.

Kurti je uoči nove runde dijaloga sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu poručio da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog oblika Republike Srpske na sjeveru Kosova i Metohije.

 

Izvor: Srna/FOTO: Tanjug

Podijeli objavu