Petronijević: Karadžić je u zarobljeništvu, a ne u pritvoru

Stanje prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji se nalazi u zatvoru u Velikoj Bitaniji, veoma je loše jer je on tamo u zarobljeništvu, a ne u pritvoru, izjavio je Goran Petronijević, koordinator Pravnog tima za odbranu Karadžića.

Petronijević je rekao da su Karadžiću uskraćena elementarna ljudska i zatvorska prava, te da se nad njim sprovodi određena odmazda.

– Pokušavamo na sve načine da zaštitimo njegova prava, pa i angažovanjem tima branilaca iz Engleske. Sve što se tamo događa iznijećemo pred UN. Imamo za to mehanizme i to ćete uskoro vidjeti – najavio je Petronijević za Srnu.

On je naveo da to što je Karadžiću uskraćeno da ga posjećuju članovi njegove porodice predstavlja strašno kršenje prava.

Petronijević je dodao da bi Karadžić, prema svim međunarodnim propisima, trebao da izdržava kaznu u zemljama poput Grčke, Slovenije ili neke od zemalja EU, koje su sa Haškim sudom potpisale sporazum o prihvatanju osuđenih lica.

– Nažalost, kada su Srbi u pitanju – to se ne poštuje, već se drastično krši i tu nema nikakve slučajnosti – rekao je Petronijević.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Podijeli objavu