Petronijević: Karadžiću uskraćena elementarna prava; Eglston: Sprovođenje kazne zavisi od države izvršenja

Kancelarija Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ navela je za Srnu, u vezi sa uskraćivanjem osnovnih ljudskih i zatvorskih prava prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji, da sprovođenje i uslovi zatvorske kazne zavise od države izvršenja.

Na pitanje u vezi sa izjavom Gorana Petronijevića, koordinatora Pravnog tima za odbranu prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je ranije izjavio da je Karadžić u zatvoru u Velikoj Britaniji u veoma lošem stanju, da su mu uskraćena osnovna ljudska i zatvorska prava i da se prema njemu vrši određena odmazda, portparol Mehanizma Helena Eglston napomenula je da, prema članu 25 Statuta Mehanizma, sprovođenje zatvorske kazne treba da bude u skladu sa važećim zakonom države izvršenja, pod nadzorom Mehanizma.

Eglstonova je istakla da, iako svakodnevno upravljanje kaznom osuđenog lica zavisi od države izvršenja, sporazumi koje su potpisale sve države izvršenja zahtijevaju da uslovi u zatvoru budu kompatibilni sa međunarodnim standardima, uz napomenu da te uslove redovno provjeravaju nezavisna i spoljna tijela za praćenje.

– Osim izražavanja zabrinutosti preko ovih nezavisnih tijela, te putem domaćih kanala u državama koje sprovode kaznu, osuđena lica mogu da izraze zabrinutost i predsjedniku Mehanizma, koji će dalje pažljivo pratiti situaciju – napomenuli su iz Mehanizma.

Iz MMKS je rečeno da Mehanizam “ozbiljno i marljivo obavlja svoju nadzornu funkciju u vezi sa izvršenjem kazni”.

Petronijević je u utorak, 13. juna, rekao da su Karadžiću uskraćena elementarna ljudska i zatvorska prava, te da se nad njim sprovodi određena odmazda.

On je naveo da to što je Karadžiću uskraćeno da ga posjećuju članovi njegove porodice predstavlja strašno kršenje prava.

Petronijević je dodao da bi Karadžić, prema svim međunarodnim propisima, trebao da izdržava kaznu u zemljama poput Grčke, Slovenije ili neke od zemalja EU, koje su sa Haškim sudom potpisale sporazum o prihvatanju osuđenih lica.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Podijeli objavu