Plan o zaštiti imovine: Određene političke partije spremne da brane Srpsku!

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske potpisali su danas plan o postupcima djelovanja organa Republike Srpske i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH o zaštiti imovine.

Zvaničnici Srpske i BiH okupiše se ne bi li došli do konkretnog rješenja, a na kraju dođoše do istog. Polemike oko ovog pitanja i dalje se vode.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa liderima političkih partija iz Srpske potpisao plan djelovanja o zaštiti imovine Srpske kojim se odražava poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava.

Naveo je da će se preispitati djelovanje na nivou BiH i da će potpisani plan biti smjernica za dalje djelovanje.

“Oni koji su se ovaj dan odlučili da budu mimo nas, odlučili su se da budu izdajnici Republike Srpske. Na nagovor ili na pritisak sa strane spremni su da odustanu od svega. Toliko o njihovoj borbi za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa liderima političkih stranaka iz Republike Srpske.

Dodik je istakao da Srpska ulazi u proces utvrđenih nadležnosti koje je imala u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da Ustavni sud BiH nije ostvario osnovnu ulogu propisanu ovim sporazumom.

“U skladu sa ranijim dogovorom organizovan je sastanak sa političikim liderima kako bismo formalizovali dokument koji je ostao isti kao prije nekoliko dana. Želimo prekinuti razvlašćivanja Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da bi u srijedu, 26. aprila, trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kako bi bio pozvan srpski sudija u Ustavnom sudu BiH da podnese ostavku, odnosno da ne učestvuje u radu ovog suda.

On je rekao da je Ustavni sud BiH djelovao protivno Ustavu i zloupotrebljavao položaj.

“Važno je reći da Ustavni sud nije štitio Ustav. Tu ulogu je zloupotrijebio i mi smo rekli da ćemo s ciljem zaštite naše imovine u srijedu održati sjednicu Narodne skupštine, koja će pozvati sudije Ustanovg suda iz Srpske da podnesu ostavku”, rekao je Dodik.

To znači, pojasnio je, da Srbi neće biti u Ustavnom sudu i time delegitimisati Ustavni sud BiH da može odlučivati.

On je naveo da je ovaj plan trebalo da privuče pažnju svih partija u Srpskoj, ne kao pandan izjavi koju su potpisali bošnjačko-muslimanski predstavnici u Sarajevu, već kao čin odgovornosti prema onom što će biti u Republici Srpskoj.

Dodik je naglasio da su partije, koje nisu prisustvovale sastanku, pokazale da nisu spremne da prevaziđu političke nesuglasice i da daju podršku ovom dokumentu, poput SDS-a koji je to najavljivao, istakavši da je to njihov politički izbor.

On je naveo da je na prošlom sastanku vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević potvrdio da je dobar dokument koji treba da usvoje predstavnici paralmentarnih stranaka, što je izjavio na konferenciji za novinare.

“U međuvremenu su se desila zvanja iz BN Televizije i nekih drugih centara moći iz Sarajeva. Očigledno da SDS-om vlada PDP koji je kod stranaca obezbijedio da izvuče SDS iz ove priče. Ali to je njihova stvar. Nisu sposobni da se vrate svojim izvornim i programskim aktivnostima”, rekao je Dodik.

Uprkos tome, kaže Dodik, riječ je o važnom danu za Republiku Srpsku, te dodaje da će politički lideri koji su potpisali dokument nastaviti sa realizacijom svih tačaka kroz odluke nadležnih institucija.

“Ovaj dokument govori o tome kako se tretira i šta znači imovina. Aneks 1A kaže da je 49 odsto teritorije Republika Srpska, koja je neprikosnovena u pogledu upravljanja svim resursima i da odlučuje da li će svoja prava prenositi ili udruživati. Do sada nam je to u različitim okolnostima bilo nametano” istakao je Dodik.

Republika Srpska nema drugog izbora, naglasio je njen predsjednik i naveo da je sramno ponašanje međunarodnog faktora i sudija Ustavnog suda u kojem sjede bivši visoki funkcioneri SDA, te da ne treba imati dilemu kakve će politike sprovoditi.

On je istakao da su lideri partija, koji su danas potpisali dokument, najbolje što ima Republika Srpska i da su spremni da brane njenu poziciju.

“Uzeti imovinu kao završni čin razgradnje Republike Srpske je stari plan muslimana u BiH, od Alije Izetbegovića, preko Tihića, Silajdžića, sve do današnjeg dana”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da partije koje su potpisale dokument neće učestvovati u raspravama u Parlamentarnoj skupštini o pitanju imovine, jer je to riješena stvar.

“Za nas je ovo dan u kojem nismo oklijevali. Naš plan biće dostupan svima. U njega mogu da se uključe i druge organizacije i strukture i daju podršku. Od udruženja boraca do svih drugih koji misle da treba da podrže ovaj plan. Ovo je odsudna borba za Republiku Srpsku i njenu imovinu”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da je ovaj dokument rezultat rada stručnih ljudi koji su radili na svakoj riječi teksta, naglasivši da nije riječ o antidejtonskom djelovanju.

“Ne gradimo politku na tome da nešto otmemo BiH. Naša politika se gradi na tome da osporima prava koja su ranije nama oteta usljed pritisaka i sankcija. To vrijeme je došlo. Ukoliko hoće dijalog s nama spremni smo”, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je BiH pod protektoratom međunarodnog faktora što se mora prihvatiti kao činjenica, a da narod koji je pod protektoratom ima pravo da se bori za svoju slobodu i nezavisnost po povelji UN.

On je ukazao i na lažno djelovanje Savjeta za sprobođenje mira /PIK/ i lažno pribavljena ovlašćenja visokih predstavnika u prošlosti što je rezultiralo činjnicom da se čovjek lažno predstavlja da je visoki predstavnik.

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske potpisali su Plan parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske o postupcima djelovanja organa Republike Srpske i predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Plan je potpisan na sastanku u Banjaluci kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Foto: RTRS

 

Podijeli objavu