Počinje sezona 3X3 basketa u Republici Srpskoj

Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević izjavio je da će u nedjelju, 28. maja, turnirom u Ugljeviku početi sezona “Nikšićko pivo 3×3 lige Republike Srpske”, koja se ove godine igra u čak 25 lokalnih zajednica.

Finalni turnir zakazan je za 6. avgust u Gradišci.

– Pobjednik finalnog turnira, na kome će nastupati najbolje ekipe iz Srpske, osvaja slot za `Pont du Gard čelendžer 2023” koji se igra 1. i 2. septembra u Vers Pont du Gardu, zahvaljujući podršci Košarkaškog saveza Srpske, Kabinetu predsjednika Republike Srpske, kao i Ministarstvu porodice, omladine i sporta – naveo je Đurđević u pisanoj izjavi.

On je istakao da su oni dali tehničku, administrativnu, ali i svaku drugu podršku kako bi promovisali 3×3 ligu u Srpskoj.

– Jednostavno, procijenili smo da je to nešto što nosi moderno vrijeme, a 3×3 je i olimpijski sport i zato smo dali podršku ovoj organizaciji. Kroz to vidimo priliku da se naše ekipe i naši momci takmiče na međunarodnoj sceni, što je za nas velika čast. Nikad se ne zna, možda neko iz Republike Srpske bude predstavljao BiH na Olimpijskim igrama – rekao je Đurđević.

On je dodao da je ova liga najmasovnija u BiH, a sigurno i najbolje organizovana.

– Najveća zasluga zato ide momcima iz 3×3 saveza koji su to doveli na ozbiljan nivo, a mi smo tu da im pružimo podršku. Bitno nam je da se svi turniri igraju po istim FIBA pravilima, imamo usvojene propozicije takmičenja koje smo zajedno usaglasili – istakao je predsjednik Košarkaškog saveza Srpske.

Predsjednik 3×3 Republika Srpska Ljubiša Šikarac izrazio je zahvalnost Košarkaškom savezu na podršci svih ovih godina, ali i institucijama Srpske, Kabinetu predsjednika, resornom ministarstvu, sponzorima, a veliku pomoć daje i svih 25 lokalnih zajednica koje su pomogle turnir u svom gradu.

Šikarac je rekao da su turniri lige ove sezone od Međunarodne košarkaške Federacije 3×3 /FIBA3X3/ dobili viši nivo kada je u pitanju bodovanje prilikom učestvovanja na njima.

Nakon Ugljevika, slijedi pet turnira u junu – Višegrad, Petrovo, Banjaluka, Bratunac, Trn /Laktaši/ i Doboj.

– I ove godine očekuje nas pakleni juli, kada je na rasporedu 14 turnira. Prvi juliski turnir je u Modriči, zatim u Kozarskoj Dubici, Tesliću, Derventi, u karavan se vratilo Nevesinje, a nakon toga slijede Laktaši, te Gacko i Foča koji su od ove godine dio lige – navodi se u saopštenju.

Slijede Novi Grad, Prnjavor, Lopare, Šamac, Brod i julski raspored završava u Istočnom Drvaru.

– U avgustu se, osim finalnog turnira, igraju turniri u Prijedoru, Šipovu i Bijeljini. I ove sezone svi 3×3 turniri imaće lajv prenos na zvaničnom `Jutjub` kanalu, te spikera i studio gdje tehničke mogućnosti dozvole -piše u saopštenju.

Pale će ove godine po sedmi put biti domaćin Lajt kvest /Lite Quest/ turnira koji će se igrati 24. i 25. juna, a pobjednik osvaja slot za čelendžer u francuski Bordo, dok pobjednik turnira u Prnjavoru, koji se igra 22. i 23. jula, uzima slot za poljski Lublin.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu