Počinju “Poetski dani Dare Sekulić”

U Istočnom Sarajevu počinje manifestacija “Poetski dani Dare Sekulić”, čiji je moto ove godine “Korijeni življenja i pjevanja”.
Organizatori manifestacije su “Forum teatar” Istočno Sarajevo, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.- Pred poezijom Dare Sekulić zastaje se kao pred nečim bliskim i značajnim, a o čemu još mnogo toga trebamo spoznati i otkriti – rekao je izvršni organizator ove manifestacije Vitomir Mitrić.

On je naveo da će “Korijeni življenja i pjevanja” biti umjetničko veče posvećeno ovoj velikoj srpskoj pjesnikinji, a biće održano u Kulturnom centru sa početkom u 19.00 časova.

Mitrić je precizirao da u programu učestvuju profesori, pjesnici i književnici Nedeljko Babić i Nedeljko Žugić, recitatori Milan Dimić, Vladimir Zelenović i Ilija Mimić, a u muzičkom dijelu programa pjesme Dare Sekulić, koje su komponovali Peđa Hart i Luka Novosel, izvode Maja Novosel i Luka Novosel.

U okviru ove umjetničke večeri biće prikazan i TV serijal “Srpska poezija stradanja i patnje” kroz stvaralačku sudbinu pjesnikinje Dare Sekulić, autora Vitomira Mitrića, u kome govore glumci recitatori i pjesnici Mirko Vuković, Radenko Kela, Snježana Rončević, Tode Nikoletić, Boro Kapetanović, Marijana Petronić, Sonja Padrov-Tešanović, Ilija Mimić i Aleksandra Mitrić-Štifanić.

O poeziji Dare Sekulić i njenom značaju za srpsku književnost i očuvanje tradicije srpskog jezika govoriće profesori srpskog jezika i književnosti iz Republike Srpske i Srbije Saša Knežević, Stanislav Stanković, Aleksandar Kostadinović, Boris Đorem i pjesnik Nedeljko Babić.

Na prijemu koji će organizovati načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić biće ustanovljen konkurs i nagrada pod nazivom “Pjesnička nagrada Dare Sekulić”.

U okviru manifestacije trebalo bi da budu realizovanii i promocija knjige Dare Sekulić “Oproštajno pismo” u izdanju Matične Biblioteke Istočno Sarajevo, na kojoj će govoriti profesori Saša Knežević i Željka Pržulj.

U planu je i prezentacija audio-izdanja poeme Dare Sekulić “Udari mora”, u izdanju Javne ustanove Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. Poemu govori Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Izložba “Sretna skitnica” autora Ivane Kuljanin biće otvorena sutra u 18 časova u Narodnoj biblioteci Branko Čučak na Han Pijesku.

Trednevnu manifestaciju finansijski su podržali grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo.

Izvor: Glas Srpske/ Foto: Novosti – arhiva

Podijeli objavu