Podrška evropskom putu BiH

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, te Balkan Miroslavom Lajčakom koji je izrazio spremnost zemalja članica EU da pomognu BiH na evropskom putu.

Lajčak je čestitao uspostavljanje vlasti na svim nivoima, sa posebnim akcentom na važnost formiranja Vlade Federacije BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Lajčak je pozdravio i dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH, te fokus stavio na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Na sastanku je bilo riječi i o ratifikovanju tri regionalna sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa.

Konaković je izrazio nadu da će oni uskoro biti ratifikovani i u BiH po uzoru na zemlje regiona koje su to učinile ili su na putu da učine, kao što su Crna Gora i Srbija.

On je uvjeren da je novoformirani Savjet ministra za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata, te da nema sumnje da će uspostavljena koalicija biti jedinstvena o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za građane.

U saopštenju je navedeno i da će se Konaković večeras u Mostaru sastati sa domaćim i sa liderima iz regiona.

Izvor: SRNA/ Foto:radiosarajevo.ba

Podijeli objavu