Pokrenuta peticija za ukidanje žirija na Evroviziji

Prošle nedjelje održana je ovogodišnja “Evrovizija” u Velikoj Britaniji, a pobjedu je u velikom finalu odnijela Lorin iz Švedske, s pjesmom “Tattoo”.

Ovo je drugi put da Lorin trijumfuje na Evroviziji, nakon što je 2012. osvojila prvo mjesto s pjesmom “Euphoria”.

“Evrovizija” se završila prije dva dana, ali se strasti još uvijek nisu stišale, a najveća polemika vodi se oko glasanja.

Fanovi širom svijeta smatraju da je Šveđanki za pobjedu isključivo pomogao stručni žiri, od kog je dobila 340 poena, te su je tako doveli do trona. Tačnije, žiri iz čak 15 zemalja dao je najveći broj poena Lorin, dok je, kad je publika u pitanju, bila potpuno drugačija situacija. Naime, 12 poena nije dobila od publike ni iz jedne zemlje.

Moguća naklonost prema švedskoj predstavnici, kao nekadašnjoj pobjednici, pokrenula je i peticiju da se ukine stručni žiri na predstojećim “Evrovizijama” tokom glasanja, koju je dosad potpisalo preko 10.000 ljudi.

Poslije Lorin, najviše poena žiri je dao Izraelki Noi Kirel, koja je nastupala sa pjesmom “Unicorn”, tačnije 177. Finac Karija, čiju su pobjedu mnogi priželjkivali, od žirija je dobio “samo” 150 poena. Publika mu je dala čak 376 poena, dok je Lorin dobila mnogo manje, 243 poena od publike, čime je bio apsolutni favorit publike.

S obzirom na to da je javnost, naročito prošle godine, dovela u pitanje najbolju pjesmu, kada je pobijedila Ukrajina, sada se navodi u peticiji razlog želje za ukidanje žirija. Istaknuto je da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodijelio Švedskoj na ovogodišnjoj “Evroviziji”, a nisu u skladu, kako pišu, sa širim javnim mišljenjem, prenosi b92.

Foto: EPA

Podijeli objavu