Policija upotrijebila suzavac u Parizu i Nantu

Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata u Parizu i Nantu na zapadu zemlje u okviru protesta zbog penzione reforme.

U Parizu, aktivisti pokreta “Pobuna protiv izumiranja” gađali su bojom staklenu fasadu Fondacije “Luj Viton” i poppločano dvorište hotela Ric.

Popularnost francuskog predsjednika Emanuela Makrona pala je na najniže grane zbog penzione reforme koja predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Vođa sindikata CGT Sofi Bine rekla je da je penziona reforma ostavila Makrona izolovanim.

“Izvršna vlast ne može upravljati bez podške naroda”, rekla je ona uoči protesta u Parizu, dodajući da njen sindikat još nije odlučio o pregovorima sa vladom o drugim pitanjima u narednim sedmicama.

Širom Evrope danas su organizovani protesti predvođeni sindikatima.

U Italiji, tri glavna sindikata održali su skup u Potenzi protestujući zbog radničkog paketa koji je odobrila vlada Đorđe Meloni.

U Torinu na sjeveru zemlje, antivladini demonstranti marširali su ulicama noseći lutku u liku Melonijeve kako drži ruku u fašističkom pozdravu, dok su sindikati organizovali koncert na otvorenom.

U Švajcarskoj, parada kroz Cirih održana je bez većih incidenata. Demonstranti su gađali policiju i službe za vanredne situacije vodenim balonima, razbijeni su prozori banaka, a na nekim mjestima oštećena je fasada.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu