Porodica Radovana Karadžića tužila SAD, traže ukidanje sankcija

Članovi porodice haškog osuđenika Radovana Karadžića tužili su američko Ministarstvo finansija zbog toga što su ostali na llisti sankconih osoba, javila je Hina.

Navodi se da su Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i ćerka Sonja u tužbi saveznom sudu u Vašingtonu izjavili da Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija, koji upravlja sankcijama SAD, neopravdano odugovlači s donošenjem odluke da im ukine sankcije.

Njih je američka vlada sankcionisala 2003. nakon što su bili osumnjičeni da su pomagali Karadžiću dok je bio suočen s optužnicom haškog tribunala za zločine počinjene tokom poslednjeg rata u BiH.

Radovan Karadžić je uhapšen 2008. i u haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor, a njegova porodica zahtjev Ministarstvu finansija za skidanje sa liste sankcionisanih osoba počela je da podnosi 2020. godine.

U tužbi, između ostalog, navode da ih je stavljanje na listu sankcionisanih koštalo mogućnosti zapošljavanja, onemogućilo im je otvaranje bankovnih računa i da su nepravedno stigmatizovani.

Uprkos trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i advokata porodice, odluka ni za jedan od tri zahtjeva nije donijeta.

– Nije pošteno da neko mora čekati toliko dugo na odluku – izjavio je porodični advokat Piter Robinson, prenosi hrvatska agencija.

U tužbi se traži od suda da naloži OFAC-u da odluči o njihovim zahtjevima u roku od 30 dana i podmirivanje sudskih troškova.

 

Izvor: Tanjug

Podijeli objavu