Poruka Britancima iz Amsterdama: Ne dolazite!

Amsterdamsko gradsko vijeće pokrenulo je kampanju kojom mlade turiste, primarno britanske muškarce stare između 18 i 25 godina, poziva da ostanu daleko od grada ako u njemu planiraju provesti razulareni vikend.

To je već dugo tačka sukobljavanja lokalnog stanovništva i donedavno turizmu orijentisanih gradskih vlasti, a čini se kako je ovime i simbolično počeo proces smirivanja, ili barem pokušaj.

Jedna od uključenih reklama informiše da će se pijanstvo, bauljanje i nepristojno ponašanje kažnjavati svotama koje idu i do 140 evra, a grad se želi odmaknuti od svoje reputacije seksualnog i drogeraškog centra.

Ciljani oglasi će korisnicima postati vidljivi čim osoba iz Velike Britanije počne pretraživati internet pojmovima tipa “momačka zabava”, “jeftini hoteli” ili “tura po barovima” i povezivati ih s Amsterdamom.

Amsterdam broji populaciju od 883 hiljade ljudi, ali svake godine grad primi oko 20 miliona turista, od kojih najviše, cijeli jedan milion, čine Britanci.

Zato je kampanja primarno namijenjena njima, ali gradske vlasti najavljuju širenje i na druga tržišta te naglašavaju da protiv mirnih i pristojnih turista nemaju ništa.

Izvor: Klubikon

Podijeli objavu