Potrebno regionalno povezivanje, RS talac političkih predrasuda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, o kojoj će biti riječi i na ovogodišnjem “Jahorina ekonomskom forumu”, postoji potreba zaštite interesa privrednika u BiH, ali i racionalnijeg sagledavanja regionalne saradnje.

Košarac je izrazio žaljenje zbog toga što političke predrasude iz Federacije BiH /FBiH/ koče i privrednike Republike Srpske.

“Mi smo taoci takvih političkih predrasuda. Nadam se da ćemo sa novom Vladom Federacije i poslovnom zajednicom jače i otvorenije tretirati ovo pitanje”, rekao je Košarac novinarima u Banjaluci povodom organizovanja šestog “Jahorina ekonomskog foruma”.

On kaže i da Republika Srpska i njene institucije vode adekvatnu politiku s ciljem privlačenja investicija.

“Ova vrsta aktivnosti koju sprovodi Privredna komora mapira Republiku Srpsku kao adekvatnu adresu za razgovore o svim regionalnim izazovima. Ovakve politike idu u pravcu naše spremnosti za globalne izazove, ali i za razvijanje regionalne saradnje”, dodao je Košarac.

On je istakao da će ministarstvo kojim rukovodi svaki put podržati napore institucija da se razgovara o regionalnim problemima i izazovima.

“Ministarstvo će podržati institucije i drugog entiteta kada se iskaže potreba da se afirmativno zagovaraju interesi privrednika Republike Srpske i Federacije BiH”, rekao je Košarac.

Predsjednik Organizacionog odbora “Jahorina ekonomskog foruma” Goran Račić rekao je da je tema ovogodišnjeg foruma “Regionalne inicijative i BiH – Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan”, te da će okupiti 100 učesnika, panelista i moderatora, koji će govoriti na 14 panela.

“Stalo nam je da ovu temu aktuelizujemo, da kvalitetno pričamo o benefitima regionalnih inicijativa. Dobili smo podršku od institucionalnih pokrovitelja, predsjednika Republike Srpske, Vlade i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Svjetu ministara”, naglasio je Račić.

On je naveo da će biti riječi i o temama mladih, digitalizacije, energetike, poljoprivrede, kao i tržištu nekretnina.

“Mi smo spremni da ponudimo inicijativu o ostanku mladih ljudi, sa prijedlogom povrata PDV-a za kupce prve nekretnine”, istakao je Račić.

Predsjednik programskog odbora Foruma Aleksandar LJuboja rekao je da je važno dati odgovore na pitanja uslova poslovanja, kao i povezivanja u regionu, navodeći da će sve biti objedinjeno u zaključcima.

“Mi smo dobro pozicionirani, što pokazuje i interes učesnika. Neki od zaključaka koji su prošle godine definisani sada ulaze u realizaciju. To je i najteži dio, da se zaključci pretvore u praksu. Tome ćemo težiti i ove godine”, naglasio je LJuboja.

“Jahorina ekonomski forum 2023” organizuje Udruženje ekonomista “Ekonomski forum” sa Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Forum će biti održan 27. i 28. aprila u hotelu “Termag” na Jahorini.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu