Predstava “Mila, glumica u nemilosti” – posveta pozorištu, glumcima i upravnicima

Predstava “Mila, glumica u nemilosti” Gradskog pozorišta “Semberija” predstavlja posvetu pozorištu, glumcima i upravnicima, a istovremeno govori o odnosu sredine i vlasti prema teatru, rekao je režiser i pisac teksta Milivoje Mlađenović uoči večerašnje premijere u Bijeljini.

Osim Vanje Krtoline u naslovnoj ulozi, u predstavi igra i Dušan Ranković.

Mlađenović je na konferenciji za novinare rekao da je ova, kao i mnoge druge predstave, usmjerena na to da se sazna da li postoji potreba za djelovanjem pozorišta u Bijeljini i kako ono “diše” sa sredinom u kojoj je.

“Predstava je nastala po motivima čuvene monodrame `Mila` Koste Trifkovića izvedene 1881. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a ovdje, poslije toliko decenija, ona je pretvorena u duo-dramu”, naveo je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, ovdje se pojavljuje glumica kojom se pokušava “dirigovati”, odnosno uticati na nju, a ponekad se, čak, i igra njome.

Mlađenović kaže da je ova predstava uzbudljiva priča posvećna glumici, onima koji upravljaju pozorištem i koji misle o pozorištu.

“Kada smo prije pet godina osnivali ovo pozorište, u dokumentima smo naveli da ćemo se baviti i pozicioniranjem pozorišta u Bijeljini, njegovim stalnim unapređivanjem i da ćemo raditi predstave koje na takav način govore o društvenoj i pozorišnoj stvarnosti”, naglasio je Mlađenović.

On je podsjetio da je tako bilo i sa predstavama “Komedija ometena u razvoju” i “Ivanovo samoubistvo”.

“Mogu da kažem da će takvih predstava biti još u prvom petogodištu”, rekao je Mlađenović.

On je istakao da je glumac u Bijeljini poštovan, a njegova pozicija stabilna, o čemu svjedoči 12-13 do sada premijerno izvedenih predstava.

Izvor, Foto: SRNA

Podijeli objavu