Predstavnici Srba obavijestili Vučića da nastavljaju s protestima na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicama Srba sa Kosova i Metohije.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije rekli su nakon razgovora sa predsjednikom Vučićem da su došli u Beograd kako bi predsjednika obavijestili o izuzetno teškoj situaciji, ne samo na sjeveru već i južno od Ibra.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su donijeli snimke na kojima se jasno vidi da uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović nisu ni na koji način ugrozili bilo koga, a naročito ne Kforove vojnike.

– Oni su pružili pasivni otpor, koji je svuda u svijetu dozvoljen, njihova jedina krivica je što su Srbi. Tražili smo od predsjednika da se prestane sa progonom srpskog naroda od strane Prištine, sa progonom ljudi koji su prošle godine bili na barikadama i koji su protestovali ove godine – rekao je Rakić.

Istakao je i da su ponovili zahtjeve koje su izneli i Lajčaku i Eskobaru – da se ZSO mora što pre formirati, usvojiti statut od strane Beograda, Prištine i EU, jer je Unija garant i potpisnik sporazuma, kao i da se povuku specijalne jedinice iz zgrada opština na sjeveru KiM.

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da se zalažu za deeskalaciju, mirno rješenje i kompromise.

Izvor: TANJUG

Podijeli objavu