Preduzete brojne preventivne aktivnosti na zaštiti djece

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada preduzela brojne preventivne aktivnosti radi sprečavanja bilo kakvih sličnih dešavanja poput tragedije koje se dogodila djeci u Srbiji.

Višković je naveo da su već kontrolisani streljački klubovi, što će biti konstantna aktivnost, da su držaoci vatrenog oružja pozvani da povedu računa da ono bude obezbijeđeno na zakonit način i da ne bude ni na koji način dostupno nekome ko želi da ga iskoristi u neke druge svrhe.

On je naveo da je zatraženo da direktori škola i školski odbori svaka tri mjeseca daju određene procjene bezbjedonosnog stanja u svojoj školi gdje bi, eventualno, ukazali na neka dešavanja koja nisu u skladu sa normalnim ponašanjem, zakonom i pozitivnim propisima.

Višković je rekao da je potrebno da svi članovi društva učine napor da se situacija iz Srbije nigdje i nikome ne ponovi, te pozvao medije da ne promovišu na loš način određene komentare sa društvenih mreža koji opravdavaju ili podržavaju takva dešavanja.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ preduzima radnje prema licima koja se na takav način ponašaju, gdje imaju neke komentare ili `tvitove` koji nisu dopušteni”, rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

On je istakao da je pojačano prisustvo policije ispred svih obrazovnih institucija u Republici Srpskoj izuzetno važno, a da u narednom periodu treba da, u saradnji sa lokalnim zajednicama, bude realizovano i fizičko ograđivanje svih škola i školskih dvorišta da pristup imaju isključivo zaposleni i djeci koja u tom momentu pohađaju nastavu.

Premijer Srpske je ukazao da su to sve radnje koje su usmjerene na prevenciju tragičnih dešavanja kakva su se dogodila u Srbiji.

U dvije pucnjave u Srbiji prošle sedmice ubijeno je 17 lica, najviše djece.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu