Preminuo čuveni kompozitor i tvorac dječije pjesmice “Zakleo se bumbar”

 Srpski kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc preminuo je u 90. godini, saznaje Tanjug.

Ostavio je dubok trag kao autor i izvođač na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, a njegovo je djelo i jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dječijih pjesama na ovim prostorima “Zakleo se bumbar”.

Mirko Šouc rođen je 29. juna 1933. godine u Zemunu, a  već sa pet godina imao je prvi profesionalni nastup.

Diplomirao je 1960. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, na teoretskom odsjeku sa klavirom kao glavnim predmetom u klasi prof. Milice Marijanović i Marka Tajčevića.

Šouc je muzičar koji je svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled, popularnost i obilježio cio jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina 20. vijeka.

Jedan je od začetnika, najpoznatijih kompozitora i interpretatora džez muzike na ovim prostorima, a naročito je poznat i cijenjen kao virtuoz na džez harmonici.

Veliki dio stvaralaštva posvetio je dečjoj muzici, a pesma Zakleo se bumbar je jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dječijih pjesama na ovim prostorima.

Autor je preko 200 naslova različitih žanrova (džez, dečija, zabavna i muzika u duhu starogradskih pjesama).

Za svoj stvaralački rad nagrađen je brojnim, najprestižnijim nagradama: Nagrada za životno djelo Internacionalnog džez festivala NIŠVIL, Orden rada sa zlatnim vencem, Nagrada Udruženja kompozitora za životno djelo, Zlatni ključ (nagrada za trajni doprinos dječijem stvaralaštvu), Povelja udruženja džez muzičara, Zlatni mikrofon (nagrada Radio Beograda), nagrada “Car Konstantin”.

Među prvim je dobitnicima nacionalne penzije, koja se dodjeljuje kao priznanje umetnicima koji su svojim stvaralaštvom dali vrhunski doprinos srpskoj kulturi, navodi RTS.

Podijeli objavu