Preminuo Drago Marić

Umro je Drago Marić, višegodišnji novinar, prvi direktor Javnog RTV servisa BiH, učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu, univerzitetski predavač i član uredništva Hrvatske enciklopedije.

Učestvovao je u radu Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH, te na nekoliko njihovih projekata među kojima je i nekoliko svezaka Hrvatske enciklopedije u BiH.

Marić je preminuo danas u 11.35 sati u 79. godini života nakon kraće bolesti, izvijestili su iz Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH.

Rođen je 1944. godine. Završio je studije filozofije na beogradskom univerzitetu. Dugi niz godina u bivšoj državnoj zajednici bio dopisnik Politike iz Mostara.

Za vrijeme rata je obnašao više dužnosti, a bio je i predstojnik kancelarije predsjednika vlade Hrvatske republike, Herceg-Bosne. Bio je dio izaslanstva hrvatskih zvaničnika iz BiH na mirovnim pregovorima u Dejtonu.

Posljednji ispraćaj Drage Marića je u nedjelju 14. maja ispred Gradske mrtvačniice na Bijelom Brijegu u 15.00 sati, a pokop na mostarskom rimokatoličkom groblju Šoinovac, prenosi “Hms”.

Podijeli objavu