Promocija knjige „Gumjera – MÓJ POLSKI DOM” u „Staklencu“

Udruženje Poljaka Banja Luka organizuje promociju knjige „Gumjera – MÓJ POLSKI DOM” koja će biti održana u srijedu, 17. maja u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u banjalučkom parku “Petar Kočić”, sa početkom u 19.30 časova.

Autor Danijel Kovč opisao je osnivanje ovog poljskog sela, dolazak i život doseljenika, ekonomske i privredne prilike u selu, te odnos Poljaka doseljenika sa okolnim stanovništvom i naposljetku – gašenje sela.

– Motiv za objavljivanje knjige jeste činjenica da u Republici Srpskoj i dalje živi i radi priličan broj Poljaka potomaka nekadašnjih doseljenika, kojima će ova knjiga biti uspomena na pretke. Takođe, veliki broj porodica koje su živjele u Gumjeri, ali i mnogim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, sada se nalazi u Poljskoj i posvećeno i kontinuirano njeguju sjećanje na svoje porijeklo i na našu zemlju – istakao je Kovč.

knjiga poljska 1

O knjizi će govoriti:

Danijel Kovč, autor i predsjednik Udruženja Poljaka Banja Luka, dr Gordana Đurđev Malkievič iz Univerziteta u Vroclavu, te Aleksandra Savić, urednica i predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske.

Autor Danijel Kovč odlikovan je 2021. godine bronzanim krstom zasluga od strane predsjednika Republike Poljske, Andrzeja Dude. Odlikovanje je uručio ambasador Republike Poljske u BiH, Jaroslav Lindenberg, a kandidovan je od strane Ambasade Republike Poljske u BiH za doprinos u saradnji Republike Poljske i BiH, te promociju poljske kulture i tradicije u Banjoj Luci i BiH.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli objavu