Prošlogodišnji izbori sprovedeni efikasno i transparentno

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH sprovela je oktobarske izbore 2022. godine efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima, uprkos kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i kritičnim nedostatkom ljudskih resursa, navodi se u završnom izvještaju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-a /ODIHR/ o posmatranju prošlogodišnjih izbora u BiH.

U izvještaju se navodi da je CIK BiH održavao redovne sjednice koje su bile otvorene za javnost i prenošene putem interneta, što je doprinijelo transparentnosti, te da je većina odluka donijeta jednoglasno i pravovremeno objavljena na internetu.

Predstavnici ODIHR danas su članovima CIK-a BiH u Sarajevu predstavili završni izvještaj, te sa njima razgovarali o nalazima i preporukama ponuđenim u ovom i prethodnim završnim izvještajima ODIHR-a, saopšteno je iz CIK-a.

Cilj posjete bio je i identifikacija oblasti za dalju saradnju uz preduzimanje konkretnih koraka različitih učesnika, a kako bi se izborno zakonodavstvo i praksa bliže uskladili sa obavezama OEBS-a.

U delegaciji ODIHR-a bili su šef posmatračke misije ODIHR-a za opšte izbore u BiH 2022. godine Peter Tejler, viši izborni savjetnik ODIHR-a Aleksej Gromov, izborni savjetnik ODIHR Martina Barker-­Ciganikova, te koordinator projekta za podršku izbornim reformama na zapadnom Balkanu Raul Muresan.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu