Prutina: Neću glasati za sankcionisanje SNSD-a i Dodika

Član Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica Prutina rekla je da na narednoj sjednici CIK-a neće podržati sankcionisanje SNSD-a i njihovog kandidata za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog navodnog govora mržnje tokom izbora jer ne želi da daje doprinos, legalitet i legitimitet neprincipijelnom i pristrasnom postupanju.

Prutina smatra da su svi slučajevi koje je CIK razmatrao na jučerašnjoj sjednici koji se odnose na prigovore za korištenje govora mržnje na proteklim izborima trebalo da budu rješavani u zakonskim rokovima, što je, kaže, stalno zagovarala, a ne mjesecima poslije toga.

Ona je rekla da su ti predmeti konačno stavljeni na dnevni red kao rezultat njenog javnog istupa na sjednici gdje je zahtijevala izmjenu poslovnika o radu CIK-a BiH, koji je “odjednom nakon 23. septembra 2022. godine, kada je donesena Odluka o sankcionisanju za govor mržnje, postao izgovor za nedonošenje odluka o sankcionisanju”.

Prutina je naglasila da je lično zastupala politiku nulte tolerancije na govor mržnje, ali je, nažalost, u svim slučajevima koji su razmatrani na toj sjednici većinski podržan prijedlog službe sekretarijata da se postupci u tim slučajevima obustave, odnosno da se prigovor odbije kao neosnovan, osim u slučaju prigovora SDA protiv Dodika.

– Samo u slučaju prigovora SDA protiv SNSD-a i Dodika, koji je bio kandidat za predsjednika Srpske, protiv prijedloga službe sekretarijata glasali su članovi CIK-a iz reda bošnjačkog naroda – istakla je Prutina za Srnu.

Ona je dodala da je u svim ostalim prethodno razmatranim slučajevima korištenja govora mržnje prijedlog te službe podržan.

– Epilog bi bio da je jedino SNSD i Dodik na opštim izborima koristio govor mržnje, a što, po mom ličnom mišljenju i dubokom ubjeđenju, nije tačno – naglasila je Prutina.

Ona je dodala da se takvim postupanjem narušava princip nezavisnosti i nepristrasnosti CIK-a BiH.

– Na narednoj sjednici neću podržati sankcionisanje SNSD-a i njihovog kandidata jer ne želim svojim glasom dati doprinos, legalitet i legitimitet neprincipijelnom i pristrasnom postupanju – poručila je Prutina.

Ona je ocijenila da će, kao i mnogo puta do sada, ugled institucije i njenu obavezu da postupa nepristrasno i nezavisno staviti iznad svega, te da nikada neće učestvovati u pristrasnom postupanju, o čemu je “riječ u konkretnom slučaju”.

CIK nije mogao juče odlučiti da li je govor mržnje to što je lider SNSD Milorad Dodik, gostujući na “Hepi” televiziji, Bošnjake u BiH nazvao muslimanima.

CIK-u je prigovor stigao iz SDA, a Sektor za pravne poslove i upravna rješenja CIK-a smatra da govora mržnje nije bilo, te je predloženo da prigovor protiv Dodika i SNSD bude odbijen.

Ipak, nije bilo dovoljno glasova u korist /tri “za”, četiri protiv/, pa je ova tema ponovno razmatrana na sjednici CIK-a koji je održana neposredno nakon prve.

Međutim, zbog nedoslijednog tumačenja i konfuzije oko pitanja odbacivanja prigovora ili uvođenja sankcija, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je odlučio ukloniti ovu temu s dnevnog reda, što znači da će se pokušati donijeti odluka o njoj na jednoj od budućih sjednica.

Podijeli objavu