Putin najavljuje oštar odgovor “Vagneru”, Prigožin: Nećemo se predati; Ruska vojska otvorila vatru na grupu “Vagner”

Federalna služba bezbijednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner” Јevgenija Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

– Rusija vodi najtežu borbu za svoju budućnost. Svaki sukob mora biti odbačen tokom specijalne operacije u Ukrajini, a svi koji učestvuju u pokušaju pobune biće kažnjeni pred zakonom i narodom – poručio je Putin.

Valerij Prigožin, koji se trenutno nalazi u Rostovu na Donu, odgovara da se niko neće predati.

Dodao je da Vagnerovci nemaju plan da se predaju, što je Putin tražio.

– Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži, birokratija – rekao je Prigožin.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove snage spremne da uguše pobunu.

Predsjednici Kazahstana i Ruske Federacije Kasim Žomart Tokajev i Vladimir Putin razgovarali su telefonom, a Putin je informisao Tokajeva o trenutnoj u zemlji, saopštila je pres-služba kazahstanskog lidera.

– Kasim-Žomart Tokajev razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije. Putin ga je obavestio o situaciji u zemlji – navodi se u saopštenj – prenosi RIA novosti

Tokajev je napomenuo da su događaji koji su u toku unutrašnja stvar Rusije, dodajući da su ustavni poredak i vladavina prava neophodan uslov za održavanje reda i mira u zemlji, osnova bezbjednosti i uspješnog razvoja društva.

Putin je zahvalio na razumijevanju Kazahstana za aktuelnu situaciju u Ruskoj Federaciji, ističe se u saopštenju.

Predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da “pomno prati” situaciju u Rusiji i da je u kontaktu sa liderima zemalja članica EU i partnerima G7.

Zgrada privatne paravojne organizacije “Vagner” u Sankt Peterburgu je ograđena i opkoljena. Na ulazu su policajci i pripadnici Nacionalne garde, a situacija u okolini ovog objekta trenutno je mirna.

Portparolka ruskog ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegram kanalu napisala je da je “sada najvažnije da se ujedinimo”.

– Imamo jednog glavnokomandujućeg. Ne dva, ne tri. Јednog. I pozvao je sve na ujedinjenje. I to je sada najvažnije – napisala je Zaharova, prenosi RIA.

Podijeli objavu