Putin: Rusija poslije 7. ili 8. jula počinje da razmješta taktičko naoružanje u Bjelorusiji

Rusija će poslije 7. ili 8. jula početi da razmješta naoružanje na teritoriji Bjelorusije, nakon završetka pripremnih radova, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

– Situacija je u cjelini stabilna, čak bih rekao, dobra. Sarađujemo u toj sferi. U vezi s najosetljivijim pitanjima, o kojima smo s dogovarali, sve teče po planu – 7. ili 8. jula se završava priprema odgovarajućeg naoružanja i odmah ćemo početi da radimo na tome da na vašoj teritoriji razmjestimo odgovarajuće vidove naoružanja. Sve teče po planu i sve je stabilno – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je u martu izjavio da su se Moskva i Minsk dogovorili da, ne narušavajući međunarodne obaveze, razmjeste rusko taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji.

Putin je objasnio da Rusija ne predaje Bjelorusiji svoje nuklearno oružje, nego da čini ono što su SAD činile decenijama, pošto “Amerikanci obučavaju savezničke posade i njihove pilote da, ukoliko je neophodno, koriste tu vrstu naoružanja”.

Podijeli objavu