Radanović: Sarajevo nije bilo opkoljeno, svi su bili na svojoj zemlji

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da Sarajevo u ratu od 1992. do 1995. godine nije moglo biti opkoljeno, jer je na početku rata svaki narod ostao na svome, u naseljima u kojima je bio većina.

– Srbi nisu zauzeli nijedno bošnjački većinsko mjesto da bi, kako oni tvrde, opkolili Sarajevo. Јednostavno, Srbi su ostali u dijelovima grada gdje su bili većinski, a muslimani su ostali tamo gdje su bili većina – rekao je Radanović danas za Srnu.

Prema njegovim riječima, to dokazuje i pogled na Sarajevo i njegovih 10 gradskih opština 1991. godine.

– Sa istočne strane grada bila je apsolutna srpska većina, dakle Pale do ulaza u opštinu Stari grad – naveo je Radanović.

Ističući da je apsolutna srpska većina bila i na sjevernoj strani Sarajeva, Radanović je dodao da je u Vogošći stanovništvo bilo miješano, ali da je zemlja bila u većinski srpskom vlasništvu.

U Ilijašu je, ističe Radanović, bila apsolutna srpska većina, a u Hadžići i Ilidži velike površine zemlje bile su u srpskom vlasništvu.

– Na južnoj strani Sarajeva, u trnovskoj opštini mnogo je velikih srpskih naseljenih mjesta sa velikim zemljišnim površinama – dodao je Radanović, konstatujući da su Srbi samo ostali na svome, uključujući i sarajevska naselja Vraca i Lukavicu.

Za veći dio Sarajeva koji su u ratu kontrolisale bošnjačke snage, rekao je Radanović, može se reći da je bio dominantno naseljen Bošnjacima.

Radanović naglašava da je koncept da je Sarajevo bio grad pod opsadom neodrživ, jer je odnos snaga bio tri na prema jedan u korist Bošnjaka.

– Da su bili brojniji i njihovi pojedini komandanti, među kojima je i Rasim Delić, u svojim knjigama priznaju da su imali dosta ljudi, ali nisu uspijevali da probiju srpsku odbranu – dodao je Radanović.

Prema njegovim riječima, nigdje u istoriji se nije desilo da neko ko je bio tri puta malobrojniji drži u opsadi tri puta jačeg neprijatelja.

– To je vojnička logika, tako da pada u vodu sav koncept da je Sarajevo moglo biti opsjednuto kad su imali tri puta više vojnika od Vojske Republike Srpske – zaključio je Radanović i podsjetio da je u Sarajevu nestalo 836 Srba, a da se za 500 još traga.

On je istakao da na Vracama, kraj međuentitetske granice i granice između Istočnog Sarajeva i Sarajeva, Srbi treba da naprave spomen-obilježje koje bi služilo kao podsjetnik koliko je prisustvo bilo Srba u Sarajevu i koliki su značaj imali za ovaj grad kroz vijekove do današnjih dana, uključujući i iznošenje činjenica na rat od 1992. do 1995. godine i stradanje Srba u tom gradu.

Podijeli objavu