Rajilić: Oslobađanje Bejtića – uvreda i poniženje za srpske žrtve rata

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je odluka Apelacionog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH /FBiH/ kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin nad Srbima na Kazanima samo još jedna potvrda da pravosuđe BiH i FBiH ne radi u interesu pravde i pravičnosti, već na štetu Srba i srpskih žrtava rata.

Rajilićeva je smatra da je ova odluka uvreda i poniženje za srpske žrtve rata.

“Jesu li Srbi na Kazanima sami sebe poubijali? Zar je 30 godina trebalo da se neko uhapsi i kada se to desilo da se odmah oslobodi. Zašto su ga hapsili ako on taj zločin nije počinio i ko je zločin počinio?”, upitala je Rajilićeva.

Ona je zaključila da ova presuda pokazuje da je pravosuđe u FBiH i BiH nakaradno, te da je BiH nesrećna zemlja najviše za srpski narod i srpske žrtve rata.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH potvrdilo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin nad Srbima na Kazanima.

U optužnici se navodi da je Bejtić, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH, 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je sa grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih ubili.

Optužen je bio i da je, između ostalog, 25. decembra 1992. ubio Zorana Vučurevića na Kazanima.

Izvor: SRNA/ Foto: RTRS

Podijeli objavu