Rasel o vještačkoj inteligenciji: Idemo u katastrofu!

Razvoj vještačke inteligencije može da dovede čovječanstvo do katastofe – upozorava britanski naučnik Stjuart Rasel.

On u intervjuu listu “Tajms” ocjenjuje da je čovječanstvo “pogriješilo na samom početku, kada nije razmišljalo za šta će ta inteligencija biti potrebna”.

“Moguće je da će super-inteligentne mašine u budućnosti odoljeti pokušajima da ih kontrolišemo”, navodi Rasel.

Prema njegovoj procjeni, već se nametnulo pitanje: “Kako održavati moć nad entitetima koji su jači od vas?”

“Ako nemate odgovor, prestanite da istražujete. To je veoma jednostavno rješenje. Ulozi ne mogu biti veći – ako ne kontrolišemo sopstvenu civilizaciju, onda gubimo pravo glasa o našem budućem postojanju”, ističe Rasel.

On upozorava da do pojave “univerzalne vještačke inteligencije” – sistema sposobnog da izvrši bilo koji zadatak – može doći u roku od deset godina.

Rasel navodi primjer koji je povezan sa pitanjem klime i napominje da odluka vještačke civilizacije može biti – “da je najbolje da se otarasi ljudi”.

“Ako naučite vještačku inteligenciju da oponaša ljudsko ponašanje, onda je, u suštini, učite da postavlja ljudske ciljeve i slijedi ih. A ljudski ciljevi uključuju svašta.

Možemo samo da zamišljamo kakva katastrofa može biti pojava efikasnih sistema koji bi slijedili takve /ljudske/ ciljeve” – objašnjava britanski naučnik.

Ranije je američki milijarder Ilon Mask upozorio da će vještačka inteligencija neizbježno kontrolisati samu sebe, sa potencijalom da uništi čovječanstvo.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu