Raste Sava kod Јasenovca, problemi se očekuju u Sisku i Petrinji

Rijeka Sava nastavila je jutros da raste u Јasenovcu, vanredna situacija je zbog izlivanja Une u Hrvatskoj Kostajnici, a usljed premiještanja vodenog talasa problemi se očekuju u Sisku i Petrinji.

Vodostaj Save kod Јasenovca jutros je 867 centimetara, a Une u Hrvatskoj Kostajnica, 489 centimetara.

Rijeka Kupa je kod Petrinje jutros dostigla 947 centimetra, samo tri centimetra ispod granice nakon koje se proglašava vanredna situacija, prenose hrvatski mediji.

Vodostaj Kupe je noćas oscilirao, ali se ipak jutros smanjio na 489 centimetara u odnosu na sinoć kada je izmjereno 499 centimetara.

Korana je u Karlovcu u ponoć imala vodostaj od 852 centimetra, koji se zadržao cijelu noć, što je na nivou 2015. godine, kada je bio najviši.

Iz Direktorata civilne zaštite poručili su da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom.

Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuišu u ugrožene dijelove u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da su uspješno smanjili nivo vode na ulicama u odnosu na vodostaj u rijeci Uni i nada se da je najgori period prošao.

On je dodao da se tek sredinom naredne sedmice može očekivati da će se rijeka vratiti u svoje korito.

Meteorolog Tea Blažević rekla je da je period sa najviše padavina prošao i da slijedi mnogo manje kiše, kao i da se ovog jutra očekuje vrhunac vodenog talasa na karlovačkom području.

Ona je napomenula da je do poplava u Hrvatskoj došlo nakon obilnih padavina u Italiji, Sloveniji, pa BiH.

Podijeli objavu