Reagovanja iz Srpske: Oslobađanje Drekovića – skandalozna odluka

Oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Kalinoviku je jedna u nizu skandaloznih odluka ovog nakaradnog suda, ali srpske porodice to više neće da trpe, poručio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

– Ne postoji muslimanski komadant, vojnik, niti strani plaćenik koji je kriv za neko nedjelo nad srpskim narodom iz prethodnog rata po ovom nakaradnom sudu – kaže Kojić nakon što je Sud BiH danas izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH.

Kojić smatra da u BiH neće biti suživota dok ovaj sud bude ovako selektivno presuđivao i radio na štetu isključivo jednog naroda.

Prema njegovim riječima, Sud BiH je postao “običan cirkus, smijurija i bruka” i u tom sudu moraju da znaju da su saučesnici u zločinima, ako na ovaj način presuđuju sve one koji su ubijali jedan narod.

– Ako ubistvo djeteta srpske nacionalnosti od 15 godina nije zločin, neka kažu, neka pokrenu proceduru da se to stavi u zakon i bar na taj način pokažu da nisu potpuni podlaci – istakao je Kojić za Srnu.

Republička organizacija je, kaže, uputila zahtjev za sastanak sa rukovodstvom ovog suda da bi vidjeli da li su spremni da im daju razuman odgovor zašto tako vrijeđaju porodice, ali da odgovor još nisu dobili.

Sud BiH je današnjom prvostepenom oslobađajućom presudom ratnom komandantu Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću još jednom nanio poniženje i udar srpskim žrtvama i njihovim porodicama, što je ponovljeni zločin, izjavila je Srni predsjednik Udruženja žena žrtva rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

– Јoš jednom se potvrdilo da je Sud BiH rak-rana, čista metastaza BiH. Ništa od njih ne možemo očekivati, nego oslobađajuće presude za Bošnjake, njihove oficire i čak obične vojnike. Kad su u pitanju Srbi, onda to ide prema ustaljenoj praksi – Srbi su krivi – naglasila je Rajilićeva Srni.

Podijeli objavu