Rudari ispred Gradske uprave Zenica

Nekoliko stotina zeničkih, te rudara iz preostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH počeli su zajednički protest zbog neisplaćene plate i naknade za topli obrok ispred Gradske uprave Zenica, gdje je u toku sjednica Skupštine.

Proizvodnja u Rudniku mrkog uglja “Zenica” obustavljena je u petak, 24. marta, a 27. marta grupa rudara počela je štrajk glađu budući da zaposlenima u ovom rudniku, zbog blokade računa preduzeća, nisu isplaćena primanja za februar.

Štrajk je počeo u 11.00 časova, a predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić obavijestio je rudare da će na dnevnom redu gradske skupštine, kao vanredna tačka, biti razmatrana situacija u Rudniku mrkog uglja “Zenica”.

Husić je rekao novinarima da će ostati pred Gradskom upravom dok se ne kaže da je prihvaćen prijedlog Sindikata radnika rudnika FBiH i da je isplata plate i pokretanje proizvodnje jedino prihvatljivo rješenje.

Oko 1.000 rudara iz svih rudnika u sastavu federalne “Elektroprivrede” juče je protestovalo u Zenici ispred Gradske uprave koja je prošle sedmice blokirala račun Rudnika “Zenica” zbog duga za naknade prema gradu za gradsko zemljište, prenose federalni mediji.

Rudnik duguje Gradu Zenica oko 2,6 miliona KM, a prema podacima sa kraja prošle godine, duguje i Poreskoj upravi Federacije BiH oko 154 miliona KM.

Izvor: SRNA/Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Podijeli objavu