SAD: Bankrot bi mogao dovesti do recesije

Američki potpredsjednik Kamala Haris i ekonomski savjetnik Bijele kuće Lael Brejnard izjavili su danas da bi bankrot na osnovu dugovanja SAD od 31,4 bilion dolara gurnuo ekonomiju u recesiju.

Tokom konferencijskog razgovora sa aktivistima Demokratske stranke, Harisova i Brejnard su zatražili da kontaktiraju članove Kongresa i da izraze svoje protivljenje bankrotu koji bi mogao da se desi za manje od dvije sedmice.

Pregovarači za Bijelu kuću i predstavnici Republikanske stranke u Kongresu sreli su se danas u zgradi Kapitola i planiraju da se sastanu i sutra u nastojanju da pronađu zajedničko tlo za podizanje granice zaduženja.

Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je poslanicima da budu spremni da se sa pauze naredne sedmice vrate u Vašington u roku od 24 časa, ukoliko bude potrebno da glasaju.

Republikanci, koji prijete da će dozvoliti bankrot, pokušaće da uvjere predstavnike Demokratske stranke da prihvate strože uslove za neke savezne programe pomoći, te smanjenja budžeta u zamjenu za podizanje granice zaduženja.

Američko Ministarstvo finansija početkom sedmice je izrazilo očekivanje da će moći, bez povećanja granice zaduženja, da plaćaju račune administracije samo do 1. juna.

Neophodno je podizati granicu zaduženja jer američka administracija troši više nego što dobija putem poreza.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu