Šijaković: RS je garant da se neće ponoviti genocid nad Srbima u BiH

Profesor Filozofskog fakulteta iz Nikšića Bogoljub Šijaković izjavio je večeras u Podgorici da je Republika Srpska garant da se neće ponoviti genocid nad srpskim narodom u BiH, poput genocida u Jasenovcu i drugim stratištima širom tadašnje NDH, koja se prostirala i na prostoru BiH u Drugom svjetskom ratu.

“Srpska je garant da se neće ponoviti genocid nad Srbima, poput onog u Gradini, Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga danas pokušavaju da Republiku Srpsku proglase genocidnom da bi u dogledno vrijeme pokušali neki novi genocid nad srpskim narodom na tim prostorima”, rekao je Šijaković.

On je na tribini o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u regionu, koja je održana u Srpskoj kući u Podgorici, rekao da je priča o “genocidnoj tvorevini Republici Srpskoj i genocidu u Srebrenici” projekat međunarodne zajednice da u BiH nikada ne dođe do pomirenja Srba i Bošnjaka.

“Oni sasvim svjesno i sa planom pričaju i forsiraju priču o genocidu da bi ostavili prostor za još jedan eventualni napad na Srbe u Srpskoj i neki novi genocid nad Srbima u Srpskoj i BiH”, naveo je on.

On je podsjetio i na /bivši visoki predstavnik Pedi/ Ešdaunov projekta i istraživanja o proglašenju genocida u Srebrenici obuhvatio samo sedam dana dešavanja oko vojne intervencije srpske vojske u Srebrenici.

“Nije u tom programu Ešdauna bilo niti jedne rečenice o zločinima Armije BiH nad Srbima u Bratuncu, okolini Srebrenice, kao i zločinima vojnih formacija Nasera Orića koji su izvršili zlodjela nad Srbima u okolini Srebrenice i Bratunca”, istakao je Šijaković.

On je poručio da se Srbi u BiH bore za biološki nivo opstanka.

“Ne dajmo slobodu. Onog dana kada Srbi zaista budu slobodni, onda ćemo se zaista i ujediniti”, zaključio je Šijaković.

Izvor: SRNA/ Foto: Tanjug

Podijeli objavu