Širom Srpske položeni vijenci na spomenike borcima NOB-a

Povodom 78 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu širom Republike Srpske položeni su vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, delegacije grada Trebinja, gradskog odbora SUBNOR-a, Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju i Socijalističke partije, položile su cvijeće u trebinjskom gradskom parku, na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju Dana pobjede prisustvovali su brojni građani. Od 18 časova ulicama Trebinja proći će i ‘Besmrtni puk’.

Ispred Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja u Doboju danas su vijence položile delegacije dobojskog Udruženja “Antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata”, Gradske uprave Doboj i dobojske organizacije Mladi socijaldemokrati.

Predsjednik Skupštine grada Doboj Srećko Rekanović rekao je novinarima da su u borbi za slobodu srpski i ruski narod dali najviše žrtava u Drugom svjetskom ratu, zbog čega se one moraju sačuvati od zaborava i dostojno obilježavati sjećanje na njih.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u Kostajnici.

Vijenac kod spomenika u gradskom parku položili su načelnik opštine Nikola Јanjetović i predsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković.

Јanjetović je rekao da je Dan pobjede prilika da sa oda počast svima koji su poginuli u borbi za slobodu, dostojanstvo i bolji svijet.

– Polažemo vijence poginulima sa našeg područja koji su dali svoje živote u Drugom svjetskom ratu, oslobodili ovaj prostor i omogućili nam normalan život. Najmanje što možemo da uradimo jeste da se kod ovog spomenika poklonimo ovim žrtvama i odamo im zahvalnost – istakao je Јanjetović.

Šamcu je odata počast za 600 poginulih u Drugom svjetskom ratu sa područja te opštine, od kojih 187 boraca.

Vijence na Spomen-obilježje poginulim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata koje se nalazi u centralnom parku u Šamcu danas su položili predstavnici opštine Šamac i opštinske Boračke organizacije.

Potpredsjednik Skupštine opštine Šamac Јadranka Đukić rekla je Srni da je u najvećem oružanom sukobu u istoriji čovječanstva srpski narod značajno doprinio slomu nacizma i fašizma.

Predstavnici SUBNOR-a i opštine Kotor Varoš položili su vijence na spomen-kosturnicu borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu u Kotor Varošu povodom.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Vojo Glavaš rekao je da je u NOR-u učestvovalo više od 1.000 boraca sa područja kotorvaroške opštine, a da je 155 dalo život za slobodu zemlje.

On je istakao da nikada ne smiju da budu zaboravljene žrtve i preci koji su pronijeli slavu po svijetu, kao odlučni borci za slobodu.

Podijeli objavu