Španija: Više od 100 šumskih požara u regionu Asturijas

Više od 100 šumskih požara izbilo je danas u sjevernom španskom regionu Asturijas, od kojih je većina nastala kao namjerna paljevina, saopštile su vlasti, dok je temperatura vazduha naglo porasla.

Požari su izbili nakon drugog šumskog požara koji i dalje gori osam dana nakon što je izbio u šumama u istočnom regionu Valensije i još jednog koji je zahvatio 1.100 hektara zemlje u Galiciji na sjeverozapadu.

Požar se širio dok su automobili prolazili putem u oblasti Asturijas, zelenom regionu sa kišnom okeanskom klimom.

Vlasti su zabranile pristup šumskim stazama, kao i kontrolisano paljenje i upotrebu mašina i motornih alata u šumama, a koji bi mogli izazvati nove požare.

“Asturijas ne gori, oni su je zapalili, odnosna lica koja namjerno pale naše šume. To su kriminalci, delinkventi i oni će kao takvi biti procesuirani i tretirani”, rekao je regionalni lider Adrijan Barbon na “Tviteru”.

Španska vlada kaže da je zabrinuta da će ove godine biti još požara nakon neobično suve zime u dijelovima južne Evrope, u okolnostima porasta temperatura izazvanih klimatskim promjenama.

Španija je juče zabilježila najtopliji 29. mart u istoriji, sa temperaturom koja je premašila normalne nivoe za sedam do 14 stepeni Celzijusovih, saopštila je meteorološka agencija AEMET.

Na Kanarskim ostrvima registrovana je temperatura uobičajena za ljeto sa 37,8 stepeni Celzijusovih u mjestu Tasarte. Drugi regioni u Baskiji i nekim dijelovima centralne Španije, takođe, su zabilježili rekordnu temperaturu za ovo doba godine.

U većem dijelu oblasti Asturijas, susjednoj Kantabriji i velikim područjima španske mediteranske obale na snazi su upozorenja za mogućnost izbijanja šumskih požara.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu