Španija: Zabraniće se rad na otvorenom tokom vrućina

Španija će zabraniti rad na otvorenom tokom ekstremnih vrućina, izjavila je danas ministarka rada Jolanda Dijaz, pošto se zemlja sve češće suočava sa visokim temperaturama kao rezultatom klimatskih promjena.

Zabrana će biti na snazi kada nacionalna meteorološka agencija AEMET objavi upozorenje o ozbiljnom ili ekstremnom riziku od visoke temperature.

Ova mjera će uticati na rad na otvorenom, kao što su čišćenje ulica i poljoprivreda, navodi se u saopštenju Ministarstva rada.

“Već smo vidjeli mnoge epizode, svakako veoma ozbiljne, u čišćenju i sakupljanju otpada u kojima su radnici umrli od toplotnog udara”, rekla je Dijazova novinarima.

Klimatske promjene već utiču na ljude, tako da vlada mora da reaguje, rekla je ona.

Ovaj potez je dio paketa koji će vlada predvođena socijalistima odobriti sutra kao reakcija na produženu sušu koja trenutno pogađa dijelove Španije.

Da bi se prilagodili vrućini, neki regioni kao što su južna Andaluzija ili Madrid već dozvoljavaju studentima da odu kući ranije u slučaju toplotnih talasa.

Rezervoari vode u Španiji su u prosjeku ispod 50 odsto kapaciteta, dok su nivoi pali na približno 25 odsto u Andaluziji i Kataloniji na sjeveroistoku zemlje.

Španija je registrovala najsušniji početak godine od početka mjerenja, saopštio je danas AEMET, sa manje od polovine prosječnih padavina tokom prva četiri mjeseca 2023.

Španija je do sada ove godine zabilježila 11 toplijih dana od uobičajenih, što je više nego dvostruko u odnosu na broj takvih dana tokom cijele godine.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu