Srbi se ponovo okupljaju na sjeveru KiM; Pripadnici KFOR-a razvlače bodljikavu žicu

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, incidenata nije bilo. Danas se očekuje okupljanje većeg broja građana ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, oko kojih pripadnici KFOR-a razvlače bodljikavu žicu. Ispred opštinskih zgrada od jutros su krenula okupljanja.

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žicu, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice takozvanog Kosova.

Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cijele noći bila je prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim časovima počelo je okupljanje građana.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Srbi neće odustati od zahtjeva da se pripadnici tzv. specijalne jedinice ROSU povuku sa sjevera Kosova i Metohije, izjavio je bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

Srbija će, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti i zahtjeva hitno donošenje i sprovođenje mjera koje bi garantovale bezbjednost Srba na Kosmetu, rekao je Aleksandar Vučić nakon razgovora s ambasadorima u Beogradu.

 

Podijeli objavu